sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Ei sokerijuomia pikkulapsille: "Mehun voisi rinnastaa alkoholiin"

Torstai 14.3.2013 klo 15.25, Iltalehti

Professori vastaa kysymykseen, kuinka haitallista mehujen juominen on pikkulapsille.
Mehua vai maitoa?
Mehua vai maitoa? (COLOURBOX)

LUE MYÖS

 
Monissa lapsiperheissä pyritään huomioimaan neuvoloiden suosituksia, mutta väittelyä saattaa tulla sukupolvien välisistä eroista johtuen. Isovanhemmat saattavat osoittaa rakkauttaan herkuilla ja ihmetellä ohjeita, miksi nuoret vanhemmat kieltävät esimerkiksi mehun tarjoamisen lapsilleen. Useissa ohjeissa varoitetaan mehujen juottamisesta eityisesti alle 2-vuotiaille.
Professori Hannu Hausen ei kannata tiukkapipoisia sääntöjä, mutta varoittaa mehun vaikutuksista.
- Mehuista on selvää haittaa. Sokerisiin juomiin liittyy kariesta aiheuttavien bakteerien pesiytyminen suuhun. Jos sokerisia juomia on lapsille tarjolla helposti ja usein, bakteerien pesiytyvyys tapahtuu helpommin, kuin jos näitä juomia ei tarjota lainkaan, Hausen sanoo.
- Mitä aikaisemmin kariesbakteerit pesiytyvät suuhun, sitä rajummin ne reikiintyvät, hän painottaa.
Ei sängyssä
Hausen kertoo, että erityisen haitallista mehujen juominen on tuttipullosta ennen nukahtamista.
- Kun ihminen nukahtaa, elintoiminnot hidastuvat. Myös syljen eritys hidastuu, eikä se huuhtele mehua suusta, jolloin se jää sinne pitkäksi aikaa.
Hausenin mukaan vanhemmat huolehtivat lasten suuhygieniasta pääosin hyvin, mutta on perheitä, joissa voimavarat eivät siihen riitä.
- Keskussairaaloissa hoidetaan nukutuksessa pikkulapsia, joiden hampaat ovat päässeet reikiintymään pahasti jo ennen kouluikää.
- Olen joskus verrannut mehuja ja limsoja alkoholiin. Niiden käyttö ei pitäisi olla jokapäiväistä, niitä tulisi käyttää vain erityisissä tilanteissa, kuten esimerkiksi juhlissa.
Mehujen ja limsojen happamuus ohentavat myös hammaskiillettä.

- Kannattaisi mielummin nauttia niitä hedelmiä ja marjoja, joista mehut on tehty. Omenamehu on hapanta, mutta omenoiden syömisessä ei ole mitään haittaa. Aterioilla rasvaton maito ja vesi ovat oikeita juomia, Hausen tähdentää.
- Elämää pitäisi silti pystyä elämään rennosti ja mukavasti, hän lisää.
JOSEFIINA BARAKA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti